zamiast gabki sugeruje rekawice, a smole lepiej zmyc benzyna - szkoda glinki.
Poza tym - bardzo ladnie.
Moje autko po przejsciu szampon-glinka-wosk i kilku myciach szamponem trzyma sie jak nalezy juz ponad miesiac. Obrazek
Do smoly uzywamy Tar&Glue Remover
nie trzeba trzec nie rozmazuje smoly, po spryskaniu zlazi pod cisnieniem karchera
Rękawica zwyczajnie niewygodna w użyciu przynajmniej dla mnie. Dobra gąbka jest na tyle elastyczna, że bez problemu dotrze w zakamarki. To raczej kwestia lubię nie lubię niż wpływ na jakość mycia.
Co do smoły. Glinka nic nie rozmazywała a po użyciu i tak do wywalenia więc dodatek w postaci benzyny zupełnie zbyteczny. Po za tym widziałem jak benzyna potrafi paskudnie zmatowić lakier więc dziękuję nigdy jej nie użyję a jak ktoś lubi zabawę typu zobaczymy co będzie to ok nie mój lakier :szeroki_usmiech
jaka benzyna i jaki lakier? nie zauwazylem zmatowienia, a gdyby benzyna matowila lakier to kazdy benzyniak przy wlewie paliwa bylby matowy...
Lakier 10 letni i nie metalic. Może to była kwestia benzyny nie wiem. W każdym bądź razie wyraźne zmatowienie na czyszczonej powierzchni wystąpiło.
[ Dodano: Nie 08 Sie, 10 21:03 ]
Zamieszczone przez _Monika_
watchman, jak nie chcesz benzyną to jest Tar&Glue Remover.
Zamieszczone przez watchman
Co do smoły. Glinka nic nie rozmazywała a po użyciu i tak do wywalenia więc dodatek w postaci benzyny zupełnie zbyteczny.
glinka do wywalenia, ale drobinki asfaltu które się w niej znajdą mogą porysować lakier, także polecam bezpieczny Tar&Glue Remover
Jak się trze glinką do skutku mocno nie patrząc po czym to może tak się zdarzyć oczywiście.
Przy odrobinie wprawy i uwagi benzyna i inne środki dla mnie zbędne. Ale to tylko moje spostrzeżenia. Jak kto woli i jak potrafi
[ Dodano: Nie 08 Sie, 10 22:13 ]
Zamieszczone przez Mihau
jak ja bym chciał mieć miejsce do takich zabiegów
Mihau
A gdzie przeszkoda leży? Ja nie mam garażu, ogródka itd...Zawsze znajdziesz jakiś parking
a na nim emeryta co chętnie "pomoże" i pokaże gdzie jest wolne miejsce na kilka godzin
Jest w tym wątku też trochę o myciu szyb od wewnątrz i zmaganiach z pozostającymi smugami. Do tej pory również się z nimi zmagałem bo czyściłem szyby głownie środkami podobnymi do Mr Muscle, aczkolwiek nieco tańszymi. Jednak ostatnio już nic do psikania nie miałem, więc wziąłem pozostały zimowy płyn do spryskiwaczy (Fairline za 6,99 za 4l z Tesco) zmoczyłem nim papierowy ręcznik, przetarłem szyby od wew. i potem wyczyściłem je suchym ręcznikiem papierowym. Efekt rewelacyjny - żadnej smugi
Pewnie nie ma takich właściwości jak polecane tutaj środki do mycia szyb, ale jak komuś wystarcza pozbycie się smug to zachęcam do takiego eksperymentu.
Jest w tym wątku też trochę o myciu szyb od wewnątrz i zmaganiach z pozostającymi smugami. Do tej pory również się z nimi zmagałem bo czyściłem szyby głownie środkami podobnymi do Mr Muscle, aczkolwiek nieco tańszymi. Jednak ostatnio już nic do psikania nie miałem, więc wziąłem pozostały zimowy płyn do spryskiwaczy (Fairline za 6,99 za 4l z Tesco) zmoczyłem nim papierowy ręcznik, przetarłem szyby od wew. i potem wyczyściłem je suchym ręcznikiem papierowym. Efekt rewelacyjny - żadnej smugi
Pewnie nie ma takich właściwości jak polecane tutaj środki do mycia szyb, ale jak komuś wystarcza pozbycie się smug to zachęcam do takiego eksperymentu.
No fakt nasz Blue window jest troszkę droższy bo 1l gotowego płynu kosztuje 16,50 zł ale nie o tym chciałem naszym zdaniem podstawą jest odpowiednie narzędzie do tej czynności czyli " Gładka MF" np. Jan N..... która to nie zostawia żadnych smug i paproszków jak w przypadku papierów/ ręczników itp. takie jest moje prywatne zdanie :twisted:
pytanie czy myjac przednia szybe od srodka najpierw zmywacie ja np woda a dopiero potem odpowiednim plynem, czy tez tylko i wylacznie plynem od razu na gotowo?
pytanie czy myjac przednia szybe od srodka najpierw zmywacie ja np woda a dopiero potem odpowiednim plynem, czy tez tylko i wylacznie plynem od razu na gotowo?
Dwie MF gładkie jedna troszkę grubsza i kolejna mniej gruba najpierw spsikujesz dokładnie szybę później czyścisz dokładnie tą grubszą MF i chwilkę odczekujesz i spolerowujesz resztki płynu tą drugą MF i gotowe
Zamieszczone przez misiek^wro
GRUBEER, no zakupilem ostatnio 2 JN'dne ale zdecydowanie moj faworyt to scierka Nigrinowska
Miśku ja podałem tylko przykład bo my chyba mamy jedna właśnie nigrina i jeszcze parę :twisted: innych firm :P
[ Dodano: Pon 09 Sie, 10 21:38 ]
1,36 min. proszę mi pokazać samochód bez żadnej korekty lakieru w którym można się tak ładnie przeglądać i to jeszcze po myjni ze szczotkami hahahahahahha dla mnie chłyt matertindowy
1,36 min. proszę mi pokazać samochód bez żadnej korekty lakieru w którym można się tak ładnie przeglądać i to jeszcze po myjni ze szczotkami hahahahahahha dla mnie chłyt matertindowy
To nawet nie chwyt tylko ewidentne oszustwo.
Inna sprawa, że sanox premium jest megaaaaa drogi i kompletnie nie wart swojej ceny. Dla mnie firma, która do przygotowania lakieru poleca szczotki to jakieś nieporozumienie.
Hahahaha robili na nowym aucie
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
a powiedzcie jak ja mam kontóweczke w której obroty do 0 moge zmniejszyc a nie chce mis ie recznie jechac calego auta to moge se koncówki dokupic i popolerować? ps macie jakies końcówki które w jakis sposób sie uginaja i dostosowuja do konta auta. mechanicznie che poelrke zrobic inne warsty juz recznie dam rade chyba
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
a powiedzcie jak ja mam kontóweczke w której obroty do 0 moge zmniejszyc a nie chce mis ie recznie jechac calego auta to moge se koncówki dokupic i popolerować? ps macie jakies końcówki które w jakis sposób sie uginaja i dostosowuja do konta auta. mechanicznie che poelrke zrobic inne warsty juz recznie dam rade chyba
Szlifierki maja to do siebie ze przy zetknieciu z materialem zwalniaja obroty
poza tym do polerowania samochodu moze sie okazac jednak nie wygodna
Nie ma takich koncowek ktore by sie doksztalcaly do polerowanej powierzchni,sa rozne srednice,polecam 125mm,115mm i 75mm z rzepem
Powiedzcie co polecicie do szyb od zewnątrz?. Do tej pory uzywałem Megsa, ale ostatnio w okropnych korkach i wielkim deszczu zrobilem 400 km w 9 godzin :shock: i w połowie trasy wycieraczka juz zaczełą się odzywać, a w niektórych miejscach powychodziły jakieś dziwne smużki, które są widoczne tylko np. w deszczu zaraz po wytarciu wycieraczką. Ponowne czyszczenie Megsem trochę pomaga na piszczenie ale smugi zostają.
Powiedzcie co polecicie do szyb od zewnątrz?. Do tej pory uzywałem Megsa, ale ostatnio w okropnych korkach i wielkim deszczu zrobilem 400 km w 9 godzin i w połowie trasy wycieraczka juz zaczełą się odzywać, a w niektórych miejscach powychodziły jakieś dziwne smużki, które są widoczne tylko np. w deszczu zaraz po wytarciu wycieraczką. Ponowne czyszczenie Megsem trochę pomaga na piszczenie ale smugi zostają.
a jak wiekowo te wycieraczki wyglądają ?? bo takie smużenia u mnie świadczyły o tym że wycieraczki się kończyły po wymianie na nowe hmmm bajka
a jak wiekowo te wycieraczki wyglądają ?? bo takie smużenia u mnie świadczyły o tym że wycieraczki się kończyły po wymianie na nowe hmmm bajka
Wycieraczki mają 6 miesięcy, i są jak najbardziej ok. To smużenie jest nawet jak przecieram szybę np szmatką. Może źle się wyraziłem nie jest to typowe smużenie tylko tak jakby szyba się przytłuściła i megs nie może tego dobrze domyć, dlatego chciałbym zaopatrzyć się w coś lepszego może być i droższy byleby spełniał dobrze swoją powinność.
Wycieraczki mają 6 miesięcy, i są jak najbardziej ok. To smużenie jest nawet jak przecieram szybę np szmatką. Może źle się wyraziłem nie jest to typowe smużenie tylko tak jakby szyba się przytłuściła i megs nie może tego dobrze domyć, dlatego chciałbym zaopatrzyć się w coś lepszego może być i droższy byleby spełniał dobrze swoją powinność.
Jezeli chcesz pozadnie odtluscic szybe to polecam SCHOLL CF 02
nie mamy go jeszcze w Naszym sklepie www.cds-autospa.pl ale jest dostepny juz na polski rynek i jestesmy w stanie go szybko sprowadzic, cena jego bedzie sie kreowala w okolicach 40-45zloty za pojemnosc 500ml butelka ze spryskiwaczem
moge Ci rowniez polecic wszystkim znany i sprawdzony Autoglym Car Glass Polish
pojemnosc 375ml cena w okolocach 36-40zloty cos w rodzaju delikatnej pasty do szyb ktora usówa delikatne zarysowania na szybach,
oba srodki mozna stosowac z zewnatrz i wewnatrz.
u mnie w kuchni Mr Muscle wyczyscil to, czego wszystkie dedykowane srodki do mycia w kuchni ruszyc nie chcialy - takie kropki z tluszczu (np na okapie). Doskonale tez czysci np klawiature. Ciekaw jestem ktory skladnik jest tak skuteczny. Gdybym mial szybe doczyscic to wlasnie tego bym uzyl, a potem ewentualnie jakis wyzej polecany srodek.
u mnie w kuchni Mr Muscle wyczyscil to, czego wszystkie dedykowane srodki do mycia w kuchni ruszyc nie chcialy - takie kropki z tluszczu (np na okapie). Doskonale tez czysci np klawiature. Ciekaw jestem ktory skladnik jest tak skuteczny. Gdybym mial szybe doczyscic to wlasnie tego bym uzyl, a potem ewentualnie jakis wyzej polecany srodek.
Tylko po co dublowac sobie prace zwiazana z myciem przedniej szyby od wewnatrz ??
A wszyscy wiedza ze mycie tej szyby wlasnie od wewnatrz do najmilszych i najwygodniejszych nie nalezy...
Dlatego wole uzyc jednego odrazu skutecznego srodka zrobic co mam zrobic i cieszyc sie z efektu jednoczesnie zapominajac o samym fakcie mycia wewnetrzej strony przedniej szyby...
Komentarz